HU EN

Miközben a könyvtárak fejlesztik szolgáltatásaikat, a könyvtárhasználat csökkenő

Érdekes cikket jelentett meg Klaudy Kinga a Fordítástudomány legfrissebb (2017. 2. szám) idei számában.
Közzétette azt a levelezést, amiben a Fordítástudományi Doktori Programban résztvevők könyvtárhasználati szokásaikat írják le.

Ezekből leszűrhető, hogy az internet térhódítása szűkíti a könyvtárlátogatást. Pedig a könyvtárak is igyekeznek lépést tartani, adatbázisokra fizetnek elő, amelyekben összetett keresési funkciókkal segítik a kutatást és digitális archívumok hozzáférését biztosítják. A könyvtárak ezen túlmenően megmaradtak közösségi térnek, ahol elmélyülten lehet tanulni, kutatni. A kutatáshoz fejlesztették a könyvtárközi kölcsönzés rendszerét stb. Ugyanakkor nem tarthatnak lépést az internet sebességével, az ott megjelenő friss információk hozzáférési gyorsaságával. Továbbá azzal, hogy ma már a számítógépek termináljai a saját íróasztalra borítják mindazokat az információkat, amire a kutatóknak, olvasóknak szükségük lehet.
A nagy elektronikus adatbázisok elérhetők otthonról is, emellett a könyvtári keresés nagyobbrészt a saját számítógépről is elvégezhető, megtakarítva ezzel az utazással töltött időt.

A cikkben nyilatkozók érdekes külföldi példákkal is szolgálnak a könyvtári funkció kiszélesedéséről. Amszterdamban a helyi városi könyvtár modernségével és hangulatával csábit, miközben kiszolgálja a betérőt nemcsak olvasnivalóval, de wifi-nyomtatókkal és telefontöltő állomásokkal is – a helyben olvasáshoz regisztrálni, olvasójegyet váltani sem kell.
New Yorkban a Columbia Egyetem könyvtára hosszabbított nyitva tartással, akár este 11-ig is elérhető. Itt már nem is egy könyvtárról, hanem 28 különböző könyvtárról beszélhetünk, nyilván eltérő nyitvatartási időkkel. Mindenesetre ez a hatalmas hálózat (13 millió kötet, 160 000 folyóirat) is jelzi, hogy a könyvtárakra továbbra is szükség van (4,3 millióan fordulnak meg évente bennük), és az irántuk megnyilvánuló igény sem szűnik meg.

A könyvtári katalógusokhoz és az új tudományos cikkekhez való internetes hozzáférés megkönnyíti a kutatást, az információszerzést és sok szempontból helyettesíthetik is a könyvtárakat, mindemellett a könyvtárak azért őrzik szerepüket és igyekeznek folyamatosan fejleszteni szolgáltatásaikat, mellyel a jövőben is hasznos segítői lesznek a tudásra vágyó ember igényeinek kielégítésében.

library.columbia.edu/about.html

www.oba.nl/oba/english.html


Ajánlatkérés

Kérje ingyenes ajánlatunkat fordítási, tolmácsolási vagy egyéb szolgáltatásra a következő oldalon található űrlap kitöltésével.

Tovább »

Referenciák

Az elmúlt években - többek között - a következő megrendelők vették igénybe fordítási és tolmácsolási szolgáltatásainkat.

Tovább »

Munkalehetőség

Az InterContact Budapest Kft. folyamatosan várja szabadúszó fordítók jelentkezését külsős fordítói csapatába a következő szakterületeken:

  • pénzügy, számvitel, bank
  • jog
  • közgazdaság
  • marketing, sales
  • gyógyszeripar, klinikai vizsgálatok

Amennyiben kedvet érez ahhoz, hogy csatlakozzon hozzánk, kérjük, részletes szakmai önéletrajzát küldje el a vendor@icontact.hu e-mail- címre.

Tovább »


Ők is bíznak bennünk: