HU EN

Index Translationum – A magyar a 15. leggyakrabban fordított forrásnyelv

A könyvfordítások ma létező legmegbízhatóbb statisztikai adatbázisa, az ún. Index Translationum története 1932-ig nyúlik vissza, amikor az ENSZ elődszervezete, a Népszövetség elkezdte gyűjteni a fordítások adatait. A projekt 1946-ban az UNESCO-hoz került és ekkor kapta az Index Translationum elnevezést. 1979 óta az adatbázis elektronikus formában létezik, ma pedig saját honlapján keresztül érhető el (http://www.unesco.org/xtrans/bsstatlist.aspx).

Az Index Translationum óriási adattömeget kezel: 130 ország 820 nyelvén összesen mintegy 2 millió fordítást tartanak benne nyilván, ami a világon kiadott összes fordításnak így is csupán a töredéke.

A statisztikák szerint a magyar nyelv az igen előkelő 15. helyen szerepel a leggyakrabban idegen nyelvre fordított forrásnyelvek között, a célnyelvek között viszont még előrébb, a 13. helyen található. Ezek az adatok egyrészt arra mutatnak rá, hogy a magyar olvasók kevéssé olvasnak idegen nyelveken, ezért ilyen magas a magyar nyelvre fordított művek aránya; másrészt viszont a magyar mint népszerű forrásnyelv bizonyítja, hogy a magyar kulturális élet írásos termékeire nemzetközi szinten is nagy a kereslet.

http://www.nyest.hu/hirek/a-magyar-az-egyik-leggyakrabban-forditott-nyelv


Ajánlatkérés

Kérje ingyenes ajánlatunkat fordítási, tolmácsolási vagy egyéb szolgáltatásra a következő oldalon található űrlap kitöltésével.

Tovább »

Referenciák

Az elmúlt években - többek között - a következő megrendelők vették igénybe fordítási és tolmácsolási szolgáltatásainkat.

Tovább »

Munkalehetőség

Az InterContact Budapest Kft. folyamatosan várja szabadúszó fordítók jelentkezését külsős fordítói csapatába a következő szakterületeken:

  • pénzügy, számvitel, bank
  • jog
  • közgazdaság
  • marketing, sales
  • gyógyszeripar, klinikai vizsgálatok

Amennyiben kedvet érez ahhoz, hogy csatlakozzon hozzánk, kérjük, részletes szakmai önéletrajzát küldje el a vendor@icontact.hu e-mail- címre.

Tovább »


Ők is bíznak bennünk: